Pelerina invizibila va deveni realitate

16 11. 2009, 12:32

Ideea este bazata pe utilizarea unei suprafete "metamateriale", care inseala ochiul facandu-l sa creada ca un obiect nu este acolo unde acesta priveste, prin curbarea luminii reflectata de suprafata respectiva. Metamaterialele sunt realizate prin modificarea structurii interne a unor materiale deja existente, cu ajutorul tiparelor complexe la nanoscara, in vederea schimbarii proprietatilor acestora.

Colegiul Imperial din Londra (ICL) si Universitatea din Southampton au fost acreditate de Leverhulme Trust pentru cercetari avansate in domeniu. Aceasta organizatie a fost inaugurata in anul 1925 de catre Lordul Leverhulme si in prezent acorda anual, in Marea Britanie, fonduri insumate de 50 milioane lire sterline pentru sustinerea proiectelor de anvergura.

Astazi, obiectele pot fi facute sa para invizibile lungimilor mari de unda precum cele utilizate de radare dar nu si acelora mai mici, caracteristice luminii. Omanii de stiinta spera sa creeze materiale capabile sa forteze circularea pe langa un obiect a luminii, astfel incat sa il mascheze in fata ochiului uman si sa il faca, practic, invizibil. Suprafetele vor putea fi astfel determinate sa manipuleze toate formele de radiatie, cum ar fi lumina, microundele sau radiatia terahertziana, conducand la potentiale aplicatii in medicina, securitate si comunicatii.

Echipele de cercetare sunt coordonate de profesorul Sir John Pendry, o autoritate de talie mondiala in fizica, de la ICL, care a propus pentru prima oara pelerina invizibila in anul 2006 si de catre profesorul Stefan Maier, un "varf de lance" in domeniul plasmonicii sau tehnologiei undelor electromagnetice.

Sursa: The Telegraph

CITESTE SI: