Asta da reciclare! Traversarea Pacificului intr-o ambarcatiune din sticle de plastic

17 11. 2009, 13:14

Calatoria, pe o distanta de cca. 16.000 km, va include o oprire intr-unul dintre cele mai poluate locuri ale planetei, Marea Groapa de Gunoi a Pacificului, o acumulare de deseuri - in mare parte sticle de plastic - cu suprafata de peste 1.300.000 kmp, suprafata care creste intruna, in ritm alarmant de rapid, dupa estimarile facute de ONU.

Ambarcatiunea lui David de Rotschild este alcatuita dintr-un cadru realizat din plastic reciclat, cadru in care sunt fixate 12.500 de sticle de plastic, umplute cu dioxid de carbon, pentru a asigura plutirea.

Ambarcatiunea - numita Plastiki - este echipata cu panouri solare, toaleta ecologica, o gradina hidroponica (plante crescute in solutii nutritive) pentru asigurarea hranei proaspete si doua biciclete ergonomice cuplate la generatoare, pentru a furniza energia electrica necesara sistemelor de comunicatii.

La finalul misiunii, Plastiki va fi dezmembrata si reciclata.

Scopul calatoriei este, dupa cum a declarat David de Rotschild, sa ii determine pe oameni sa se gandeasca la modul in care utilizeaza plasticul, acesta reprezentand o categorie de materiale care afecteaza foarte grav mediul si sanatatea oamenilor.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: