Oceanele nu mai fac fata emisiilor de CO2

20 11. 2009, 12:26

Oceanele detin un rol crucial in reglarea climei, absorbind peste un sfert din bioxidul de carbon eliberat in atmosfera de activitatile antropice. Un studiu semnat de Samar Khatiwala, oceanograf la Lamont-Doherty Earth Observatory din cadrul Universitatii Columbia, a demonstrat insa ca oceanele fac cu greu fata ritmului emisiilor umane, o situatie cu implicatii semnificative pentru viitorul climei.
Specialistii au estimat ca anul trecut, absorbind 2.3 mld tone de CO2 produse de combustibilii fosili, oceanele au inregistrat un adevarat record, dar intrucat emisiile totale au crescut rapid in ultimii ani, din 2000 cota absorbita de acestea de fapt s-a diminuat cu 10%.


Unele modele ale specialistilor in climatologie prevazusera aceasta incetinire a absorbtiei emisiilor nocive, dar este prima oara cand ea este confirmata experimental. Oamenii de stiinta o atribuiau subtierii stratului de ozon din stratosfera si dereglarilor aferente ale circulatiei oceanice si celei a vanturilor. Noul studiu insa, dimpotriva, lanseaza ipoteza ca incetinirea s-ar datora unor limite chimico-fizice in capacitatea oceanelor de a absorbi carbonul, o idee in prezent verificata de numeroase laboratoare de cercetare din intreaga lume. "Cu cat mai mult bioxid de carbon se emite in atmosfera, cu atat mai acide vor deveni oceanele, reducandu-si capacitatea de a absorbi CO2-ul", a comentat Khatiwala.

La momentul actual, oceanele contin circa 150 mld tone de carbon industrial, cu o treime mai mult fata de valorile din anii '90.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: