Singuratatea e contagioasa

02 12. 2009, 12:01

Cercetatorii americani si-au realizat cercetarea pe tema singuratatii pe baza datelor furnizate de Framingham Heart Study (FHS), un studiu longitudinal menit a monitoriza initial doar bolile cardiace. Acesta a debutat in 1948 cu 5.209 persoane, dar a fost extins atat in ceea ce priveste populatia monitorizata (care numara in prezent 12.000 de subiecti, fii si nepoti ai celor din grupul originar), cat si a testelor la care sunt supusi subiectii.

Construind grafice care traseaza istoria prieteniilor subiectilor si strangand informatii prin intermediul unor interviuri periodice pe tema singuratatii, oamenii de stiinta au reusit sa stabileasca o schema a izolarii care se raspandeste, intarindu-se, pe masura ce persoanele respective au tot mai putini prieteni. Intr-un anumit sens, au comentat cercetatorii, oameni singuri ii "infecteaza" pe cei din jur, care se deplaseaza si ei catre marginile retelei sociale. De asemenea, studiul a mai aratat si ca atunci cand oamenii sunt singuri mai multa vreme isi pierd treptat increderea in ceilalti, intrand intr-un fel de cerc vicios in care formarea de noi prietenii devine tot mai dificila

"Societatea ar trage beneficii de pe urma rezolvarii problemei oamenilor singuri, ajuntandu-i sa-si reconstruiasca reteaua sociala si sa creeze o bariera de protectie impotriva singuratatii. De altfel, studii precedente au aratat ca singuratatea si lipsa de contacte sociale au un efect negativ semnificativ asupra starii generale de sanatate a oamenilor in varsta ", a comentat directorul diviziei de Studii Comportamentale si Sociale din cadrul National Institute on Aging, finantator al studiului.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: