Prima mana bionica controlata direct de sistemul nervos central

03 12. 2009, 11:37

Experimentul care l-a transformat pe pacient intr-un nou Luke Skywalker face parte din proiectul LifeHand, in care sunt implicate institute de cercetare din toata Europa. Pierpaolo Petruzziello, 26 de ani, si-a pierdut mana stanga in 2006, in urma unui accident stradal. Cu ajutorul mainii artificiale, alcatuite din cinci degete de aluminiu dotate cu senzori, articulatii de otel si palma, acoperite de un soi de "manusa" din fibra de carbon, el a dovedit acum ca poate din nou sa stranga pumnul, sa-si uneasca degetul mare cu aratatorul si sa miste degetul mic.


Toate acestea gratie celor patru electrozi realizati de compania germana Ibmt care, odata implantati in interiorul a doi nervi din brat, permit dialogul dintre creier si mana. Este vorba despre filamente realizate din material biocompatibil, cu grosimea de 10 nanometri si lungimea de 180, formati fiecare din 8 canale. Creierul transmite comanda prin intermediul unui impuls nervos normal, iar un microcip prezent pe electrozi inregistreaza si elaboreaza semnalul, transmitandu-l mai departe membrului mecanic.
In plus, mana bionica nu-i permite pacientului numai sa comande si sa realizeze o miscare, ci si sa primeasca stimuli senzoriali..
Sursa: Galileo

CITESTE SI: