Amintirile nu vor mai “chinui” pe nimeni

11 12. 2009, 12:37

Noua metoda blocheaza in mod semi-permanent amintirile traumatice si potrivit cercetatorilor americani de la Universitatea New York, care au pus-o la punct, ar putea avea importante implicatii in ceea ce priveste tratamentul dereglarilor legate de frica si panica.

Studii precedente au reusit blocarea amintirilor urate inainte ca acestea sa fie "arhivate" complet in memoria cerebrala, dar multe dintre sistemele experimentate pana acum s-au servit de compusi toxici pentru organismul uman, sau au demonstrat efecte limitate la o perioada scurta de timp.

De aceasta data, echipa condusa de Elizabeth Phelps de la Universitatea New York a reusit sa evite utilizarea acestor substante, servindu-se de o faza din procesul de memorizare, cunoscuta sub numele de "re-consolidare", pe parcursul careia amintiri vechi pot fi modificate.

Dupa ce au "antrenat" un grup de voluntari sa se teama de un stimul vizual, oamenii de stiinta le-au introdus noi informatii "sigure" in timp ce reactivau amintirile urate; astfel ei au reusit sa "rescrie" gandurile negative asociate stimulului respectiv, practic modificand amintirea traumatica.

Efectele acestui tip de interventie, au precizat cercetatorii, dureaza cel putin un an si nu par a influenta celelalte amintiri ale persoanei, cele care nu au fost reactivate la momentul in care erau furnizate noile informatii "salvatoare".

Sursa: La Stampa

CITESTE SI: