Gibonii au agentie matrimoniala

13 12. 2009, 00:00

Metoda va trebui pusa in practica cat mai repede posibil deoarece, in tot arealul lor, gibonii sunt capturati si vanduti ilegal drept animale de companie. Tonul masurilor de protectie a fost dat prin intermediul prgramului "Dadio Gibbon" din cadrul sectiei "Natural World" al BBC Wildlife.
Agentia matrimoniala pentru maimute este condusa de Chanee Brule o frantuzoaica de 29 ani care a ramas impresionata de soarta gibonilor dupa ce a vazut cateva exemplare care zaceau triste intr-o gradina zoologica. Mai tarziu si-a dedicat viata studierii acestora si a reusit sa intocmeasca, in premiera, un ghid de crestere in captivitate pentru giboni.
In prezent, Chanee Brule a reusit sa creeze si sa administreze un sanctuar al gibonilor in insula Kalimantan. Rezervatia s-a ocupat initial cu reabilitarea, ingrijirea si eliberarea in salbaticie a gibonilor detinuti ilegal in captivitate. Dar aceasta nu este decat prima parte a progamului, cercetatorii optand pentru crearea unei agentii matrimoniale pentru gibonii fara pereche.
"Nu poti, pur si simplu, sa pui intr-o cusca un mascul si o femela de gibon, dupa care sa astepti sa faca pui. Trebuie sa gasesti giboni care se potrivesc emotional si au caractere asemanatoare. In plus, in cadrul unei perechi, fiecare tinde sa-l domine pe celalat, asa ca uneori femela este sefa. Daca ambii giboni nu se inteleg si niciunul nu vrea sa se lase dominant de celalalt, atunci izbucneste o lupta care se termina cu moartea unuia dintre ei", incheie Chanee Brule.

Sursa : BBCNews

CITESTE SI :