Tesuturile umane vor fi “scoase la imprimanta”

04 01. 2010, 12:56

Firma Invetech a livrat primul dispozitiv de acest tip companiei Organovo, cea care a dezvoltat tehnologia bio-printingului.

Cu ajutorul acestei tehnologii si al aparaturii performante asociate ei, a devenit posibil un proces care, pana in urma cu cativa ani, parea inca de domeniul SF: construirea, celula cu celula, a unor portiuni de tesut uman.

Bio-imprimanta 3-D reprezinta o platforma foarte flexibila, putand fi utilizata pentru numeroase tipuri de celule si tesuturi. Un software special permite inginerilor sa construiasca un model tridimensional al structurii tisulare prevazute a fi reconstituita, dupa care tesutul este construit efectiv, celula cu celula, cu ajutorul unor dispozitive automate, calibrate extrem de precis, cu ajutorul laserilor.

Intrand in dotarea laboratoarelor de cercetari profilate pe cultura celulelor si a tesuturilor, bio-imprimantele 3-D vor accelera dezvoltarea unei noi ramuri a medicinii - asa-numita medicina regenerativa.

Peste cativa ani, ele ar putea furniza chirurgilor tesuturi "la comanda", pentru inlocuirea unor portiuni distruse sau iremediabil afectate ale pielii sau ale unor organe interne.

Sursa: Top News

CITESTE SI: