Carl Gustav Jung si imaginarul alchimiei

06 01. 2010, 11:46

Se spune ca alchimia nu are ce sa ofere filosofiei, se crede ca alchimia nu apartine decat unei faze evolutive a chimiei moderne, se banuieste ca alchimia nu poate iesi din conditionarea stramta a cercetarii imaginarului. "Se spune…se crede…se banuieste…" sunt sintagme pe care Jung le-a ignorat, cu care a riscat sa lupte. Si a fost o lupta cu prejudecatile, cu superstitia si cu ignoranta, in ultima instanta. Cursul isi propune sa redea unei analize pertinente motivatiile afinitatii lui Jung pentru alchimie ca instrument de lucru si directie metodologica. In acelasi timp, e un prilej de a pune la incercare discernamantul alegerii unei bibliografii autentice si de prima mana. Incepand din secolul al XVI-lea, alchimia intra in perioada numita "decadenta". Simbologia ajunge sa capete o importanta majora, impunand un stil obscur al scriiturii. Tratatele par sa ascunda mistere a caror divulgare presupune pericole insemnate. Vocabularul devine din ce in ce mai ermetic iar iconografia codifica fapte si stari in aceeasi masura greu descifrabile. C.G.Jung isi angajeaza cercetarile spre acest tip de tratate. Cursul invita la accesarea critica a motivelor alchimice in opera lui Jung.

Temele atelierelor sint:
1. Interesul lui C.G.Jung pentru alchimie: cauze si efecte. "Psihologie si alchimie" - o analiza din perspectiva filosofica.
2. Ce este de fapt alchimia? O sondare a imaginarului alchimiei de secol XVII in Europa occidentala. Limbajul si iconografia alchimiei.
3. Chestionarea contributiilor alchimiei la dezvoltarea psihologiei analitice (psihoterapiei jungiene). Rolul alchimiei in procesul de recuperare personala in psihoterapia jungiana.
4. C.G.Jung si imaginarul alchimiei: o relatie intensificata de epistemologie.
5. Alchimia si investigarea moderna a inconstientului. Simbolurile transformarii intre metaforele disolutiei si promisiunea recuperarii.

Durata curs: 5 ateliere
Frecventa: saptaminal, luni
Cost curs: 150 ron / 115 ron - elevi, studenti
Loc: fundatie - Intrarea Pristolului, 3
Data: 11 ianuarie, 18:30

Mario Barangea este doctorand al Facultatii de Filosofie - Universitatea din Bucuresti, pregatind o teza despre imaginarul cosmografic renascentist. Colaborator pentru cronica de carti filosofice al Ziarului de Duminica - supliment cultural al Ziarului Financiar. Detine studii postuniversitare de management cultural - Catedra UNESCO, Bucuresti si studii de filologie clasica la Bucuresti.