Cu virusul la purtator

08 01. 2010, 11:57

Oamenii de stiinta stiau deja ca nu toate genele umane sunt "de drept" ale noastre, o parte considerabila, circa 8%, fiind fragmente de virus. In mod deosebit, aceste gene apartin unei clase antice de retrovirusuri care ne-au "invadat " genomul cu milioane de ani in urma, dar un studiu publicat recent in revista Nature a scos acum la iveala o alta sursa neasteptata de diversitate genetica: tot de un virus este vorba, dar unul de alt tip, cunoscut sub numele de bornavirus.

Bornavirusul, al carui cod genetic a fost recent decodificat, ataca creierul unor pasari si mamifere (mai ales cai si oi) si poate infecta si fiinta umana. Descoperirea de acum ar putea furniza noi date in sustinerea ipotezei ca boli precum schizofrenia isi au originea intr-o "invazie virala" antica.

Autorii descoperirii sunt cercetatorii japonezi de la Universitatea Osaka, condusi de Masayuki Horie, care au studiat atat probe de ADN prelevate de la oameni, cat si de la elefanti si rozatoare. Asimilarea de secvente genetice straine in genomul "oaspete" este numita "endogenizare" si are loc atunci cand genele virale sunt integrate in cromozomii celulelor reproducatoare. In acest mod, se poate transmite ADN-ul strain de la parinti la copii, incorporat in genom "ca la carte".

Este prima oara cand elemente virale - si nu retrovirale - au fost identificate in genomul mamiferelor.

Sursa: Galileo

CITESTE SI: