SUA din nou pe Luna pana in 2018

12 01. 2010, 11:54

Statele Unite au decis sa se intoarca pe Luna pana in 2018. Dupa cum se arata intr-un articol aparut in revista de stiinta "Science Insider", in cadrul unei intalniri recente cu Charles Bolden, administratorul NASA, presedintele Barack Obama a stabilit ca agentiei spatiale americane ii va fi acordata o subventie de un miliard de dolari peste bugetul alocat pentru 2011, in vederea realizarii unei noi rachete menite a-i duce din nou pe americani pe Luna.


Planul actual de explorare spatiala al NASA (programul Constellation, a carui valoare se ridica la 3,5 miliarde de dolari) a intampinat pana acum unele dificultati. Este vorba de o serie de probleme tehnice si de buget care privesc in mod deosebit racheta Ares I, al carei proiect va fi abandonat. De aici si decizia de a da viata unei noi rachete-vector.


Din cele 3 miliarde de dolari anuale in plus necesare acestui nou proiect potrivit NASA, Obama ar fi acordat doar 1 miliard de dolari, suficient insa pentru a-l pune in miscare. In intentiile Casei Albe, programul initial al NASA ar putea fi revazut, iar costurile ar putea fi reduse insarcinand cu constructia modulelor lunare si a celor de pe viitoarea baza lunara (care va fi construita potrivit estimarilor pana in 2020) un "cartel" alcatuit din Japonia, Canada si cateva tari europene; care si-ar asuma asadar, potrivit intentiilor guivernului american, si o parte din costuri.
Potrivit publicatiei "Science Insider", Obama intentioneaza sa-si anunte oficial decizia la sfarsitul acestei luni.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: