Statia Spatiala Internationala ramane pe orbita pana in 2020

15 01. 2010, 12:28

ESA si NASA, cele doua agentii spatiale care au investit cel mai mult in SSI si in cercetarile desfasurate aici se afla intr-un impas. Statia orbitala a fost des criticata de o parte a comunitatii stiintifice, care i-au acuzat de oficialii celor doua agentii de faptul ca au cheltuit sume exorbitante, de ordinul milioanelor de dolari, intr-un demers care nu si-a dovedit pana acum utilitatea.

Acest asptect, coroborat cu recesiunea economica, i-a determinat in 2009 pe detinatorii SSI sa fixeze un termen limita de functionare al statiei, 2015, urmand ca apoi fondurile inghitite de statie sa fie indreptate spre programe spatiale mai complexe, cum ar fi trimiterea primului echipaj uman pe Marte si construirea unei baze de cercetare pe Luna. Pe de alta parte, din pricina aceleiasi crize, aceste proiecte vor fi amanate cu inca un deceniu, iar seful ESA doreste ca in acest interval cercetarea stiintifica sa continue la bordul SSI.

Pana acum, mediul lipsit de gravitatie de pe SSI i-a ajutat pe oamenii de stiinta sa studieze numeroase sisteme si procese, prototipuri, boli infectioase sau stiinte exacte. Pe de alta parte, nicio descoperire majora nu a fost facuta pana acum pe SSI, insa Jean-Jacques Dordain considera ca mai este nevoie de timp, iar inchiderea statiei in 2015 ar fi o greseala.

Statia Spatiala Internationala este un proiect comun, sustinut de SUA, Europa, Rusia, Japonia si Canada. Statele Unite, desi nu-si vor retrage intregul suport logistic si financiar, se vor concentra incepand cu acest an pe o noua viziune asurpa explorarii spatiale, inginerii NASA lucrand la numeroase prototipuri de noi rachete si navete, conform programului spatial trasat de presedintele Barack Obama.

CITESTE SI: