Muntii de cristal ai Lunii dezvaluie trecutul incandescent al satelitului

19 01. 2010, 13:39

Se crede ca minerale grele, bogate in fier, s-au scufundat in aceasta magma pentru a forma mantaua Lunii, in timp ce mineralele mai usoare, sarace in fier si denumite plagioclaze, ar fi trebuit sa se cristalizeze si sa pluteasca la suprafata.

Dovada directa a crustei primordiale de cristal a Lunii a fost dificil de descoperit fiind, cel mai probabil, sfaramata si amestecata de impacturile cu meteoriti si acoperita de eruptiile de lava din istoria straveche a Selenei.

Cu toate acestea, nava Kaguya a Japoniei a reperat petice din material in interiorul unor cratere. Iar acum, Chandrayaan-1, care a orbitat in jurul Lunii timp de aproximativ 10 luni inainte sa se defecteze, in august, pare sa fi descoperit filonul principal - suprafete vaste de cristal plagioclaz, de-a lungul unui munte din interiorul bazinulul oriental al Lunii, larg de 930 kilometri.

Chandrayaan-1 a fost capabil sa detecteze lumina absorbita de acest cristal. A descoperit ca roca ce il contine se intinde pe o suprafata de cel putin 40 de kilometri si este chiar pura - mai putin de 5% compusa din minerale bogate in fier. "Este o schimbare de situatie. Trebuie sa reconsideram acum o buna parte din cunostintele despre Luna; este vorba despre chestiuni ca felul in care crusta a plutit initial deasupra oceanului dens de magma si gradul in care crusta a fost zdruncinata de impacturile puternice", a declarat Paul Warren de la Universitatea din California, Los Angeles.

Sursa: Phenomenica

CITESTE SI: