Armurile viitorului sunt inspirate de melci

21 01. 2010, 13:25

Melcul Crysomallon squamiferum traieste in zona abisala a Oceanului Indian, in preajma unor curenti termali de mare adancime. "In mod normal, molustele au cochilii alcatuite din carbonat de calciu, acoperite cu un strat organic. Ei bine, aceasta molusca prezinta un strat aditional alcatuit din fier, care este incorporat in cochilie, proprietate unica in lumea animala. Neobisnuita cochilie protejeaza melcul de atacurile crabilor si melcilor conici, singuri sai dusmani naturali", declara Christina Ortiz, cercetatoare in cadrul Massachussets Institute of Technology.

Melcii conici incearca sa-i ucida pe cei cu cochilie de fier imobilizadu-i in prima faza, dupa care se straduiesc sa le sparga cochilia cu ajutorul unui ac hipodermic prin care injecteaza o toxina mortala. Folosindu-se de acest model, cercetatorii au simulat atacul pradatorilor naturali pentru a testa astfel rezistenta cochiliei melcului de fier. In acest scop, s-au folosit de un ac subtire cu varf de diamant pentru a strapunge cochilia, dupa care au mimat agresiunea produsa de clestii puternici ai unui crab de mare adancime. In ciuda atacurilor repetate ale cercetatorilor, placa de fier combinata cu calciu carbonat si invelis interior organic, a rezistat cu succes.

Surpriza intervenit in momentul in care au fost aplicate acelasi forte pentru a distruge niste mostre similare din metal, Kevlar si ceramica, mostre care au cedat de la prima incercare. Pe baza acestor teste, noile veste antiglont cu care vor fi echipati soldatii viitorului vor fi alcatuite pe baza principiilor naturale care alcatuiesc cochilia melcului de fier, straturile antiglont urmand sa fie asamblate in formula dur-moale-dur, prezenta la specia Crysomallom squamiferum.

Sursa: DiscoveryNews

CITESTE SI :