Europeni prin nastere, persani dupa ADN

22 01. 2010, 12:29

Barbatul european are origini medio-orientale. Potrivit studiului realizat de cerectatorii de la Universitatea Leicester, Marea Britanie, majoritatea "masculilor" de pe Batranul Continent ar descinde din primii agricultori emigrati din asa-numita "Semiluna fertila" in urma cu circa 10.000 de ani. Dovada sta in cromozomul Y.

Cercetarea, la care au luat parte si specialisti de la universitatile italiene Ferrara si Pavia, bazata pe diversitatea genetica a europenilor moderni, arunca o lumina noua asupra fenomenului de expansiune agricola din Neolitic, considerat de multi progresul cultural cel mai important din istoria fiintei umane moderne.
De multi ani comunitatea stiintifica internationala incearca sa-si explice felul in care agricultura s-a raspandit in Occident. Exista doua ipoteze: prin intermediul migratiilor agricultorilor, sau gratie transferului de idei si tehnologie la populatiile indigene de vanatori-culegatori. Pentru clarificarea acestei chestiuni, cercetatorii au studiat ADN-ul a 2.574 barbati, parcurgand istoria in sens invers prin intermediul cromozomului Y, transmis de la tata la fiu.

Potrivit rezultatelor, peste 80% din acesti cromozomi in Europa provin de la anticele populatii de agricultori venite din Orientul Apropiat, o regiune care se intinde din Egipt pana in Irak in zilele noastre.
Studii separate asupra ADN-ului mitocondrial, care trece aproape neschimbat de la mama la fiica, au aratat ca femeile descind in buna parte din vanatorii-culegatori care au dominat sudul Europei dupa Era Glaciara. "Aceste date sugereaza un avantaj reproducator al barbatilor agricultori fata de vanatori-culegatorii indigeni pe parcursul trecerii de la vanatoare la agricultura. Probabil pe-atunci masculul agricultor era considerat mult mai sexy", a comentat Patricia Balaresque, autoare principala a studiului in cauza.
Sursa: Galileo

CITESTE SI: