Rahitismul se intoarce

22 01. 2010, 13:38

Rahitismul este o boala a oaselor, datorata deficitului de vitamina D.

La copiii cu un nivel scazut de vitamina D, calciul nu se fixeaza in oase in cantitatea corespunzatoare; ca urmare, scheletul se osifica prea lent, oasele sunt fragile si apar deformari la nivelul scheletului.

Vitamina D poate proveni din alimentatie, dar este sintetizata si de organism, sub efectul razelor solare.ultrviolete.

Or, copiii din ziua de azi petrec foarte mult timp in casa - la televizor sau la calculator - in loc sa se joace afara; ca urmare, medicii din Marea Britanie au constatat o crestere marcata a numarului de cazuri de rahitism la copii.

In Vestul Europei, boala era raspandita in epoca industriala, cand fumul gros de deasupra oraselor bloca o mare parte din radiatia solara, iar acest fenomen, in combinatie cu alimentatia deficitara, ducea la o incidenta mare a bolii in randul copiilor din orase.

In urma cu cateva decenii, copiilor li se dadea zilnic, ca masura de prevenire, ulei din ficat de cod, bogat in vitamina D; alteori, medicii foloseau chiar lampi de ultraviolete, pentru a stimula formarea vitaminei D in piele.

Cum untura de peste nu mai e "la moda", iar bronzarea nici atat, mai ales cand e vorba despre copii, rezultatul este o deficienta de vitamina D in populatia tanara.

Dar si adultii din Marea Britanie au, in proportie de 50%,, deficiente de vitamina D, in special iarna si primavara, arata un studiu recent.

Medicii au ajuns sa recomande fortificarea cu vitamina D a laptelui si a altor alimente, - asa cum s-a procedat in vestul Europei in timpul celui de-al doilea razboi mondial - pentru a mari cantitatea de vitamina D consumata de copii.

Totusi, masura cea mai buna, spun, ei, ar fi cresterea ponderii activitatilor in aer liber, care ar spori natural cantitatea de vitamina D sintetizata de organism.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: