Adio, Avatar! Filmele 3D dauneaza grav sanatatii

27 01. 2010, 12:35

Atentia medicilor de ochi rusi a cazut asupra fenomenului filmelor 3D, dupa ce mai multe persoane s-au plans ca ar avea probleme de vedere in urma unei experiente de acest fel. Dupa ce au urmarit un film, privind prin ochelari special polarizati, unii indivizi au acuzat oarecare disconfort, migrene si dificultati de adaptare a ochilor la mediu.

Ochelarii 3D polarizati creaza iluzia unei imagini in trei dimensiuni, prin restrictionarea luminii care ajunge in ochi, un exemplu de stereoscopie ce exploateaza polarizarea luminii. Pentru a prezenta stereoscopic o imagine in miscare, doua imagini sunt proiectate, suprapuse, pe acelasi ecran, prin filtre de polarizare diferite. Privitorul poarta o pereche de ochelari low-cost, ce contin, la randul lor, o pereche de filtre polarizate diferite. Prin fiecare filtru trece numai acea lumina care este polarizata similar, fiecare ochi percepand o imagine diferita.

Aceasta este tehnologia folosita pentru producerea unui efect tridimensional, prin proiectarea acelelasi scene in ambii ochi, dar reprezentata din perspective partial distinctive. Deoarece miscarea capului nu este necesara, unele persoane pot vedea imaginile stereoscopice in acelasi timp.

Specialistii de la Institutul Rusesc de Microchirurgie Oculara sustin ca o persoana care urmareste un film 3D poate simti disconfort si ameteala pe parcursul primelor 30 minute de la incheierea filmului: muschii responsabili de activitatea cristalinului se slabesc si raspund intarziat la stimulii cromatici.

Simptomele mentionate sunt relationate cu reactia creierului la imaginile in trei dimensiuni. Specialistii nu le recomanda acest format acelora care au rau de miscare accelerata. Filmele 3D nu sunt recomandate nici pentru aceia care simt o nevoie acuta sa indeparteze ochelarii la cateva minute dupa folosire. Pana la 10% din oameni ar putea manifesta simptomatica neplacuta, declara cercetatorii rusi. In rest, pentru ceilalti, o norma maxima de doua-trei vizionari 3D saptamanale este suficienta pentru a nu produce tulburari ale vederii. Ar mai trebui mentionat ca ochelarii din plastic, reutilizabili, pot transmite infectii oculare.

Sursa: Aroundglobe