Cum transformi o celula a pielii intr-un neuron functional

28 01. 2010, 12:10

Descoperirea, descrisa intr-un articol publicat in revista Nature, ar putea revolutiona viitoarele terapii bazate pe celule stem."Am stimulat in mod direct si activ un tip de celula sa se transforme intr-o alta de tip complet diferit. Este vorba despre neuroni perfect functionali, capabili sa indeplineasca toate principale functiuni ale celor cerebrali", a comentat Marius Wernig, seful echipei de cercetatori.

In studiul lor, Wernig si colegii au inceput prin a studia 19 gene implicate fie in reprogramarea epigenetica, fie in dezvoltarea de neuroni, infectand prin intermediul unui lentivirus celule de soarece cu genele respective si observand reactia celulara. In acest mod, au ajuns sa izoleze un grup de doar trei gene.

Rezultatul studiului sugereaza, asadar, o modalitate alternativa a reconversiei la pluripotenta pentru obtinerea celulelor diferentiate de alt tip. Potrivit lui Wernig, prin gasirea combinatiei potrivite de gene care determina "destinul" celular si integrarea acestora in celula diferentiata, se declanseaza un efect de domino in celula receptoare, permitandu-se evitarea modificarilor ADN-ului in masura sa limiteze si sa determine functia celulara. De asemenea, peisajul genomic este dotat astfel cu un nou "imprinting" care-i schimba destinul.

Cercetatorii vor incerca in continuare sa obtina rezultate similare cu celule umane.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: