Roscat, cu dungi albe: paleontologii au aflat ce culoare avea un dinozaur

28 01. 2010, 13:30

Sinosauropteryx, ale carui fosile au fost descoperite in nordul Chinei, era un mic dinozaur cu pene, carnivor, cu lungimea de cc. 1 metru si inaltimea de aproximativ 40 cm.

Corpul sau era acoperit cu pene subtiri, ca niste peri - asemanatoare cu cele ale pasarilor kiwi de azi -, iar pentru prima oara paleontologii (o echipa formata din specialisti britanici, irlandezi si chinezi) au reusit sa analizeze, in afara de structura acestor pene, si culoarea pe care au avut-o.

Cu ajutorul micrsocopului electronic, in vestigiile penelor au fost identificate doua tipuri de melanosomi fosilizati. Melanosomii sunt structuri microscopice in care este depozitat pigmentul care da culoarea penelor; ei sunt suficient de mari pentru a rezista in cursul procesului de fosilizare. (Nu sunt singurele formatiuni implicate in culoarea penajului sau a blanii animalelor, dar alte structuri, de dimensiuni mai mici, nu s-au conservat indeajuns de bine pentru a putea fi analizate.)

Astfel, paleontologii au putut afirma ca Sinosauropteryx avea dungi alternative, albe si portocaliu-roscate, pe coada.

Ei au studiat si fosile ale unuia dintre cei mai vechi stramosi ai pasarilor, Confuciusornis, care a trait in urma cu 150 de milioane de ani; prin aceeasi tehnica, au putut trage concluzia ca animalul avea un penaj "tarcat", cu pete albe, negre si portocalii.

Descoperirea a readus in actulalitate discutiile privind rolul penelor la dinozauri. dupa descopeeirea a numeroase fosile de dinozauri cu pene, in special in Asia, astazi se stie ca, in evolutia animalelor, penele au aparut inaintea aripilor, astfel incat nu au avut drept functie primordialal zborul. Penele aveau, probabil rol in izolarea corpului si mentinerea temperaturii si/sau in semnalizare.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: