Doua proteine pentru repararea inimii

01 02. 2010, 12:07

Primul studiu priveste proteina denumita "Cripto". "Este vorba de o molecula capabila sa favorizeze diferentierea celulelor stem in cardiomiocite (celulele musculare cardiace), actionand ca un intrerupator molecular in primele faze ale dezvoltarii embrionale a mamiferelor: daca este activa determina destinul cardiac al celulelor; inactivata sau absenta blocheaza cardiogeneza, inlesnind formarea neuronilor", a explicat cercetatoarea Gabriella Minchiotti.

Al doilea studiu, condus de Antonio Baldini, priveste in schimb proteina Tbx1. Gena care codifica Tbx1 este implicata in Sindromul Velocardiofacial/ DiGeorge, o maladie genetica frecventa. Cercetari precedente au evidentiat o mutatie a acestei proteine la cardiopatiile congenitale, dar de-abia acum a fost dezvaluit si mecanismul.

Exista o populatie de celule "tri-potente", capabile sa diferentieze trei tipuri celulare diferite, esentiale pentru formarea tesutului cardiac: cardiomiocitele, celulele endoteliale ale vaselor si cavitatilor cardiace, si celulele musculaturii care inconjoara vasele in interiorul inimii; cand aceasta "populatie" nu mai produce Tbx1, celulele incep sa se diferentieze.

"Rezultatele studiului nostru demonstreaza ca Tbx1 este necesara pentru o proliferare a celulelor tri-potente suficienta pentru dezvoltarea normala a inimii. Si in acelasi timp ii impiedica diferentierea precoce, cu scopul mentinerii unui depozit de celule nediferentiate pentru cresterea inimii", a precizat Baldini.

Cripto si Tbx1, desi actioneaza asupra aceleiasi linii celulare, sunt doua proteine distincte in fazele lor de dezvoltare. Prima actioneaza in amonte, in timpul fazei de stabilire a destinului celular, a doua in aval, cand situatia celulara este deja decisa, dar celulele sunt inca nematurizate si capabile sa diferentieze tipurile celulare ale tesutului cardiac.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: