O teorie impotriva “supei primordiale”

05 02. 2010, 12:36

Teoria supei primordiale a fost propusa in 1929, cand J.B.S. Haldane si-a publicat celebra lucrare asupra originii vietii, in care sustinea ca radiatia ultravioleta a fost cea care a furnizat energia necesara convertirii metanului, a amoniacului si apei in primii compusi organici de pe planeta noastra.

Potrivit noului studiu, publicat in revista BioEssays, declansatoare a primelor procese care au generat primele organisme vii a fost in realitate energia chimica disponibila in sursele hidrotermale de pe fundul oceanului.
"In pofida defectelor ei bioenergetice si termodinamice, teoria supei primordiale ramane in picioare. Noi furnizam doar o teorie alternativa, potrivit careia viata a fost creata, in realitate, de gaz - H2, CO2, N2, e H2S -, si ca energia pentru primele forme de viata a derivat din utilizarea gradientilor geochimici prezenti pe fundul oceanic in sursele hidrotermale, cel mai probabil interconectati de o infinitate de compartimente sau pori", a explicat William Martin, biolog evolutionist la Institutul de Botanica III din cadrul Universitatii Dusseldorf.

Studiul a pornit de la ipoteza ca sursa de energie care a alimentat predecesorii organismelor vii ar putea fi identificata de-a lungul cavitatilor naturale microscopice ale surselor hidrotermale. Cercetatorii s-au concentrat insa asupra surselor alcaline de pe fundalul marin, care produc gradienti chimici foarte asemanatori celor utilizati in prezent de majoritatea organismelor vii.
"Celulele vii moderne au mostenit aceleasi dimensiuni ale gradientului protonic si aceeasi orientare (pozitiv la exterior si negativ la interior) a veziculelor anorganice din care au derivat", a precizat John Allen, biochimist la Universitatea Queen Mary din Londra.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: