A disparut una dintre cele mai vechi limbi din lume

07 02. 2010, 00:00

Limba disparuta facea parte dintr-un grup de limbaje vorbite doar de triburile indigene din Insulele Andaman (India): Marea Andamaneza, Jarawa, Onge si Sentineleza. Arhipelagul andamenz este condiderat de specialisti drept "visul oricarui antropolog" deoarece zona in cauza este una dintre cele mai diversificate lingvistic din intreaga lume.

Limbile vorbite aici se crede ca sunt originare din Africa, unele dintre aceste forme de comunicare verbala avand o vechime de peste 70.000 ani.

"Dupa moartea parintilor sai, Boa Sr a fost singura cunoscatoare a limbii Bo din ultimii 30-40 ani. A fost o femeie foarte singura si a trebuit sa invete versiunea andamaneza a limbii hindi pentru a se putea intelege cu ceilalti oameni. Pe intreaga perioada a vietii sale, a reusit sa fie o persoana foarte vesela cu un simt al umorului debordant si o personalitate tonica. Din nefericire, odata cu ea a disparut o limba unica ramasa neschimbata inca din perioada pre-neolitica", declara cercetatoarea Anvita Abbi.

Referindu-se la soarta celorlalte limbi vorbite in arhipelag, dr. Abbi estimeaza ca toate cu exceptia sentinelezei, au intrat in contact cu diverse limbi de pe continent, fiind in prezent "poluate" cu neologisme.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI :