Tutankamon se dezvaluie: un picior rupt si malaria, cauzele mortii celebrului faraon

17 02. 2010, 12:15

Faraonul Tutankamon avea un picior diform, din cauza caruia mergea servindu-se de un baston, si era cam efeminat. Testele genetice realizate de specialisti egipteni, germani si italieni pe 11 mumii, printre care si cea a celebrului faraon, au furnizat un nou portret-robot al acestuia din urma, dezvaluind si cauza reala a mortii: Tutankamon a murit la 19 ani in urma unei fracturi osoase care i-a slabit sistemul imunitar facandu-l sa se imbolnaveasca de malarie.

De-a lungul timpului, din cauza aspectului efeminat al tanarului faraon a fost avansata chiar si ipoteza ca acesta ar fi suferit de ginecomastie (dezvoltarea in exces a sanilor la barbati), dar potrivit cercetatorilor, "acestea nu sunt decat teorii nascute pe baza unor vestigii arheologice, si nu corelate evaluarii mumiei". Niciun semn de ginecomastie prin urmare, aerul usor efeminat tipic reprezentarilor faraonului nu reprezinta decat o caracteristica a stilului epocii.

Cert este insa ca lui Tutankamon i-a fost diagnosticata o boala osoasa, examenul ADN punand in evidenta urmele prezentei parazitului malariei. Infectia ar fi putut cauza necroza osoasa care, asociata cu malaria, i-ar fi provocat faraonului moartea. Cat despre problemele de deplasare ale acestuia, ele sunt confirmate si de prezenta unor bastoane in mormant, au precizat specialistii.

Tutankhamon, care a devenit faraon la varsta de 10 ani, in anul 1333 i.Hr., a condus Egiptul pentru doar noua ani, fiind ultimul lider de sange regal din cea de a 18-a dinastie, una dintre cele mai puternice si influente dinastii din istoria Egiptului Antic. Testele asupra mumiei sale au inceput inca de acum 2 ani si au necesitat inclusiv studiul rudelor faraonului. Astfel, au fost analizate amanutit mumia "KV35EL" - sau Tiye, bunica faraonului, mumia KV55 - cel mai probabil faraonul Akhenaton, tatal lui Tutankhamon, precum si KV35YL - cel mai probabil, mama monarhului, desi identitatea acesteia a ramas pana azi acoperita de mister.

Rezultatele studiului, publicate in Journal of the American Medical Association, au reusit sa faca lumina asupra unor dispute ce s-au intins pe aproape un secol. Multi istorici au considerat ca Tutankhamon a fost victima unui asasinat pus la cale de vizirul Ay, chiar succesorul sau pe tronul Egiptului. Speculatiile au fost alimentate si de prezenta unui orificiu in zona dorsala a craniului mumificat. Cu toate aceste, in anul 2005, arheologii egipteni, condusi de Dr. Zahi Hawass, au confirmat faptul ca rana a fost produsa in timpul mumificarii, nicidecum in timpul vietii faraonului.

Dupa moartea sa, Tutankhamon a fost urmat pe tronul Egiptului de catre vizirul Ay, cel care s-a si casatorit cu vaduva faraonului, Ankhesenpamon. Dupa numai 4 ani, Ay si-a pierdut viata si a fost inlocuit de liderul militar Horemheb. Acesta a condus Egiptul 26 de ani inainte de a lasa puterea in mainile faraonului Ramses, fondatorul celei de a 19-a dinastii.

In urma studiului publicat ieri, 16 februarie, in SUA, despre cauzele mortii Faraonului Tutankamon si despre arborele sau genealogic, Discovery anunta difuzarea in exclusivitate a documentarului initulat TUTANKAMON SE DEZVALUIE, care prezinta pas cu pas investigatiile desfasurate de echipa de cercetatori condusa de doctorul Zahi Hawass. In Romania, acest documentar in doua parti va fi difuzat in premiera si in exclusivitate pe Discovery World, pe 23 si 30 mai, anul curent.

Revino duminica, 21 februarie, pe DESCOPERA.ro, pentru a afla mai multe detalii despre Tutankamon si programul Discovery, in cadrul unui amplu articol dedicat.

CITESTE SI: