Dinamita – ultima arma impotriva cancerului de prostata

25 02. 2010, 12:56

Cercetatorii britanici din cadrul Universitatii Queen din orasul Belfast au produs un plasture care contine mici doze de nitroglicerina, substanta exploziva din care se fabrica batoanele de dinamita. Conform experimentelor de laborator, se pare ca plasturii cu nitroglicerina atasati pe pielea barbatilor care sufera de cancer la prostata, duc in cele din urma la stoparea cresterii tumorilor canceroase.

Oamenii de stiinta care au luat parte la experimentul desfasurat intr-o mica clinica particulara au observat ca nivelurile unei substante din prostata, care cresc in mod obisnuit cand pacientul are cancer, s-au stabilizat brusc dupa aplicarea plasturilor cu nitroglicerina.

Cercetatorii cred ca o mica cantitate de nitroglicerina inserata in fluxul sangvin duce la stoparea dezvoltatii tumorilor din cauza cresterii nivelului de oxid nitric din organism. Studiul a mai demonstrat ca tumorile cancerului de prostata se dezvolta nelimitat in lipsa oxidului nitric.

Nitroglicerina este o sursa bogata de nitrogen si oxigen, cele doua componente care alcatuiesc oxidul nitric. Substanta a fost descoperita in anul 1840, pentru ca in anul 1864 chimistul, inginerul si inventatorul suedez Alfred Nobel sa gaseasca o metoda prin care sa stabilizeze nitoriglicerina pentru a fi astfel transportata cat mai usor, fara risc de explozie. Astfel a aparut dinamita.

Nitroglicerina a mai fost folosita in domeniul medical si datorita proprietatilor sale de a dilata vasele sangvine si a regulariza fluxul sangvin. Apoi, periculoasa substanta a devenit un remediu eficient impotriva anghinei pectorale, pentru ca, in prezent, sa fie folosita la nivel experimental in tratamentul cancerului de prostata.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI :