A fost descoperit un factor-cheie al schizofreniei

28 02. 2010, 00:00

Desi este clar ca schizofrenia are o origine multifactoriala, multe studii au sugerat ca variatiile in genele implicate pot duce la perturbarea functiilor psihiatrice superioare, a explicat Akira Sawa, de la Departamentul de Psichiatrie din cadrul Johns Hopkins School of Medicine din Baltimore, Statele Unite. "Se considera ca acesti factori genetici ar reprezenta un instrument optim pentru studierea legaturii dintre dezvoltarea cerebrala si functiile creierului adult", a mai precizat specialistul.

Sawa si colegii lui de la Departamentul de farmacologie clinica al Universitatii Meijo din Nagoya, Japonia, au demonstrat ca o reducerii momentana a activitatii in gena DISC1 (Disrupted-in-Schizophrenia-1) din cortexul prefrontal al soarecelui, putin inainte sau dupa nasterea acestuia, provoaca mutatii aberante la animalele adulte, asociate schizofreniei. Printre aceste mutatii se numara o perturbare a unor trasee dopaminergice specifice, o dereglare a circuitelor cerebrale si grave anomalii comportamentale.

"Inainte de acest studiu nu era clar ce tip de defecte ale dezvoltarii neurale ar fi fost fost in masura sa cauzeze nici defectele anatomice identificate la subiectii schizofrenici, nici motivul declansarii bolii dupa varsta de 15 ani, nici neurotransmisia dopaminergica aberanta si cu atat mai putin problemele psihice de deficit de elaborare a informatiei si de cognitie, sau psihoza", au concluzionat cercetatorii.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI