Cand balenele ajung sa ucida

26 02. 2010, 11:00

Faptasul este Tilikum, una dintre cel mai mari balene ucigase care traiesc in captivitate. Problema este cu atat mai grava cu cat Tilikum, un mascul imens cu greutatea de peste 6 tone, nu este deloc la prima isprava de acest fel. Puternicul mamifer marin si-a ucis primul dresor in anul 1991, in bazinele Sealand Pacific, pentru ca in anul 1999 sa recidiveze, omorand in joaca un om fara adapost care intrase in bazinul sau. Moartea tinerei dresoare s-a petrecut la doar cateva luni distanta de inca un incident asemanator in care dresorul Alexis Martinez din Loro Parque, Tenerife a murit dupa ce pieptul i-a fost zdrobit de o alta balena ucigasa, celebra pentru jocurile sale "un pic mai dure" cu dresorii. Lista neagra contine peste 20 de asfel de incidente care coboara in timp pana in anul 1970.

Ultimul deces readuce in vedere eterna controversa referitoare la fascinatia oamenilor pentru animale mari si periculoase, precum balene, serpi, ursi, lei, tigri, bizoni, gorile sau leoparzi. Oamenii uita ca animalele in cauza sunt pradatori alfa sau indivizi dominanti in habitatele lor, care pot oricand sa ucida, fara un motiv aparent.

"Fie ca era vorba de plictiseala, stres, nervozitate, frica sau doar inadaptabilitatea unui animal salbatic fortat sa traiasca in captivitate, noi oamenii suntem singurii vinovati fata de incidente tragice de acest gen. In plus, continuam sa fim naivi si superficiali, deoarece consideram ca daca o balena ucigasa traieste intr-un bazin mic, unde aude nonstop muzica, tipetele copiilor si rasetele adultilor, trebuie sa fie neaparat fericita, singura ei dorinta ramanand aceea de a face niste trucuri prostesti in urma careia primeste cate un peste", declara pentru Discovery News, Courtney Vail, expert in cadrul Whale and Dolphin Conservation Society. Dr. Vail afirma in continuare ca, din anjul 1961, un numar de 136 de balene ucigase au fost prinse in oceane si duse fortat in parcuri si locuri de distractie unde au fost fortate sa devina exponate vii.

Din cele 136 de orci, 123 au murit in primii 4 ani de captivitate, neputand suporta stresul de a sta inchise in bazine. Asta in conditiile in care o balena ucigasa traieste in salbaticie circa 36 ani. In prezent, in toata lumea traiesc 41 de orci in captivitate, dintre care un numar de 13 au fost rapite din mari si oceane. Animalele vor continua sa fie capturate deoarece constituie o sursa de produs bani, incheie cercetatoarea.

Sursa: Discovery News

CITESTE SI :