Extraordinara simbioza electrica a microorganismelor

02 03. 2010, 11:48

Potrivit unui studiu coordonat de biologul Lars Peter Nielsen de la Aarhus University (Danemarca), bacteriile care traiesc sub sedimente elibereaza electroni meniti a alimenta reactiile altor bacterii aflate in straturile de suprafata si care sunt producatoare de oxigen. In acest mod, au explicat cerectatorii danezi intr-un articol aparut in revista Nature, reactii chimice separate se pot conecta prin intermediul fluxului de electroni, formand adevarate circuite electrice, in vederea reglarii ciclurilor anumitor elemente.

La fel ca animalele, si anumite microorganisme obtin energie "arzandu-si" hrana cu oxigenul. In acest proces intervin reactii de oxido-reducere, adica cele formate dintr-o reactie de oxidare si una de reducere care au loc concomitent, datorita unui transfer de electroni intre substanta care se oxidează si substanta care se reduce.
In general, pentru ca acest lucru sa se intample, toate moleculele reactive trebuie sa intre in contact direct; o exceptie de la regula a fost insa descoperita de cercetatorii din echipa lui Nielsen, care au analizat in laborator o proba de sedimente stranse din golful Aarhus.

Oamenii de stiinta danezi au descoperit ca aceste comunitati bacterice de pe fundul marilor se comporta ca niste super-organisme, in care fiecare celula are o sarcina specifica. Bacteriile care traiesc in straturile aflate la mai mare adancime isi transforma hrana in alti compusi organici si in hidrogen sulfurat. Electronii eliberati in timpul acestor reactii calatoresc prin sediment pana ajung la suprafata, acolo unde alte bacterii le utilizeaza pentru a transforma la randul lor oxigenul intr-o forma disponibila altor organisme.

"Studiul nostru reprezinta dovada ca pentru a intelege pe de-a intregul ciclurile biochimice trebuie luata in considerare si posibilitatea ca organismele sa comunice intre ele prin circuite electrice naturale", a concluzionat Nielsen.
Sursa: Galileo

CITESTE SI: