Au fost observati pentru prima oara geoneutrinii proveniti din interiorul planetei

03 03. 2010, 11:54

Rezultatul a fost obtinut in urma experimentului Boxerino, la care participa cercetatori de la institute de cercetare din Italia, Germania, Polonia, Rusia si S.U.A. Fizicienii definesc neutrinii si antineutrinii ca fiind particulele cele mai "evazive" descoperite pana in prezent.

Este vorba despre particule extrem de mici, a caror masa nu a fost deocamdata masurata, lipsite de incarcatura electrica (de unde si numele) si care foarte rar interactioneaza cu materia. Antineutrinii pot fi produsi in urma dezintegrarii radioactive a nucleelor atomice instabile (cand un element se preschimba in altul pierzand energie). In cadrul acestui proces, atomii pierd si din masa.
Cu totul se cunosc sase tipuri diferite de neutrini; antineutrinii observati acum in cadrul experimentului Boxerino sunt cei generati in urma dezintegrarilor radioactive care survin in interiorul planetei noastre, la mii de kilometri sub scoarta terestra.

Potrivit lui Gianpaolo Bellini de la Institutul de Fizica Nucleara din Milano, coordonator al experimentului, geoneutrinii reprezinta dovada ca radioactivitatea este una dintre sursele primare de energie ale planetei, desi nu si unica. Un studiu aprofundat al acestora in diferite puncte de pe Terra le va furniza oamenilor de stiinta informatii precise cu privire la caldura produsa in mantaua terestra, si despre miscarile de convexie aflate la baza fenomenelor vulcanice si a miscarilor tectonice.

Sursa: Galileo

CITESTE SI: