Vitamina D, cruciala pentru sistemul imunitar

09 03. 2010, 13:02

Nu exista studii care sa stabileasca in mod definitiv doza optima de vitamina D, produsa de organismul uman in mod natural prin expunerea la soare, chiar daca medicii recomanda o doza zilnica cuprinsa intre 25 si 50 micrograme pe zi. De asemenea, se estimeaza ca o mare parte din populatia globului sufera de o deficienta a acestui important element.
Potrivit modelului imunologic actual, pentru a putea proteja organismul de amenintarea virusurilor si bacteriilor, celulele T ale sistemului imunitar trebuie inainte de toate sa fie expuse la agentul patogen. Cand o celula T este expusa la un agent patogen, ea expune un dispozitiv de semnalare cunoscut ca receptor pentru vitamina D: acest lucru inseamna ca celula respectiva trebuie sa aiba la dispozitie vitamina D, altfel activarea va fi oprita.

"Daca celulele T nu reusesc sa gaseasca suficienta vitamina D in sange, nu se vor activa niciodata", au precizat cercetatorii.


In cursul studiului, oamenii de stiinta au reusit sa traseze si secventa biochimica a transformarii unei celule T din inactiva in activa, deschizand astfel drumul posibilitatii de a interveni in diferite puncte de pe acest traseu pentru a modula reactia imunitara. Elementul crucial descoperit in acest caz este ca celulele T inactive, sau "naïve", nu contin nici un receptor pentru vitamina D, si nici o molecula specifica (PLC-gamma1) care ar abilita-o sa dea un raspuns antigenic specific.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: