Unei chinezoaice centenare i-a crescut un corn in frunte (FOTO)

10 03. 2010, 12:43

Misterioasa protuberanta cornoasa a inceput sa se formeze anul trecut, iar de atunci si pana astazi a ajuns sa masoare 6 centimetri in lungime. De asemenea, in cealalta parte a fruntii, aparent simetric, o alta reactie similara a organismului femeii, mama a 7 copii, pare ca incepe a se manifesta.



Intreaga familie a centenarei este socata. Desi nimeni nu poate spune cu exactitate ce anume este excrescenta din fruntea doamnei Zhang, pare a fi vorba despre o reactie la nivelul pielii, un corn cutanat.

Majoritatea acestor formatiuni au, de obicei, numai cativa milimetri, dar unele pot creste si mai mari.



Coarnele cutanate sunt compuse din keratina compacta, proteina pe care o gasim in parul si in unghiile noastre, precum si in coarnele, blana si penele animalelor.

Se manifesta, de obicei, in cazul batranilor cu pielea deschisa la culoare si care si-au petrecut multi ani din viata expusi razelor solare.



Coarnele cutanate sunt cel mai des intalnite in cazul celor trecuti de 60 de ani si pot fi uneori canceroase, dar in cele mai multe situatii, benigne. Cauzele comune ale coarnelor cutanate sunt negii, cancerul de piele si keratoza actinica, petece de piele lezata ce apar pe epiderma expusa la soare, precum fata, scalpul si bratele. Coarnele cutanate pot fi indepartate chirurgical, dar acest lucru nu trateaza cauza aparitiei lor.

Sursa: Dailymail

CITESTE SI: