Marmotele invadeaza Muntii Pirinei

10 03. 2010, 13:17

In urma cu peste 10.000 ani, la sfarsitul Pleistocenului, cresterea temperaturilor a dus la disparitia populatiilor autohtone de marmote alpine din Muntii Pirinei. Intr-o incercare de reintroducere a marmotelor in Pirinei, cercetatorii francezi au lansat un program de anvergura derulat intre anii 1950-1988. In acel interval de timp, cercetatorii francezi au eliberat pe versantul francez al Pirineilor, un efectiv de circa 400 de marmote capturate in Muntii Alpi. Gasind conditii ideale de viata, marmotele s-au inmultit fara probleme, astfel incat, intre anii 1962-1964, au trecut granita in Spania vecina, populand pentru inceput Valea Otal din Huesca.

"Fiind un mamifer rozator, preponderent erbivor, care traieste in colonii, impactul direct al marmotelor asupra pasunilor alpine si subalpine poate fi destul de semnificativ. In plus, marmotele pot deveni un competitor cheie pentru alte animale precum potarnichile alpine, cu care impart aceleasi surse de hrana", declara Bernard Claramund, cercetatorul catalan adaugand totusi ca impactul marmotelor asupra potarnichilor alpine este in prezent destul de scazut.

Studiul publicat in prestigiosul Ethology, Ecology and Evolution, prezinta o harta care arata distributia potentiala a marmotelor in pasunile subalpine din Pirineii Catalani, cu specificatia ca simpaticele rozatoare au capacitatea de a popula in scurt timp toate pasunile abandonate.

Marmota alpina este cel mai mare rozator terestru din Europa. Conform unei estimari de la nivelul anului 2000, traiau mai mult de 10.000 exemplare. Devenind din nou o specie abundenta, pradatorii naturali ai marmotelor precum acvilele de munte si rasii, vor avea la randul lor cresteri ale populatiilor, deoarece marmotele sunt prazi relativ usor de capturat.

Sursa : ScienceDaily

CITESTE SI :