Inclestarea monstrilor: rechin alb VS caracatita uriasa

10 03. 2010, 13:18

Semnele de intrebare s-au ridicat in urma cu 8 ani, sustine Michael Domeier, specialist al Marine Conservation Science Institute din Fallbrook, dupa ce s-a observat ca rechinii albi migreaza intr-un mod asemanator cu al balenelor. Era cu atat mai curios cu cat rechinii erau considerati vanatori feroce si solitari, in ape de mici adancimi. "Rechinii nu sunt animale de coasta care se aventureaza in ocean, la mari adancimi. Realitatea este exact invers, ceea ce inseamna un veritabil flip-flop pentru oamenii de stiinta. Ramane intrebare: cu ce se hranesc ei la adancimi in care nu exista, teoretic, decat pesti de mici dimensiuni?", se intreaba retoric aceslasi specialist.

"Este evident ca unui animal caruia ii cresc dintii precum oamenilor parul nu se va aventura la mari adancimi decat in cazul in care prada sa este mai bogata decat in zonele de coasta care abunda in bancuri de pesti. Dar despre ce prada este vorba? Ei bine, raspunsul pe care l-am aflat ne-a uimit pe toti", sustine Kevin Weng, biolog marin din cadrul Universitatii din Hawaii.

A fost nevoie de un urias rechin alb capturat de un vas al oamenilor de stiinta si o atenta examinare a continutului stomacului acestuia. Nu mica le-a fost mirarea specialistilor atunci cand au descoperit ramasitele unei caracatite uriase ce fusese inghitita nu demult, dovada clara a unei inclestari de proportii epice.

Descoperirea aduce in discutie si o alta problema. Cercetatorii se intreaba acum daca rechinii albi prefera apele adanci mai degraba decat cele de coasta, asemenea casalotilor, este oare posibil ca populatii necunoscute inca ale acestui urias pe cale de disparitie sa mai existe in adancuri departe de ochii curiosi ai oamenilor?

Pana la un raspuns, oamenii de stiinta recunosct faptul ca adancurile oceanelor sunt inca un mister pentru noi, iar miticile batalii intre monstri marini din povestile marinaresti se dovedesc inca odata reale.

Sursa: LA Times

CITESTE SI: