Prima editură dedicată promovării culturii române din Spania

12 03. 2010, 11:00

Editura Niram Art a fost înfiinţată la sfârşitul anului trecut, la Madrid, de artistul plastic Romeo Niram, în cadrul unui proiect amplu, care are ca scop abordarea şi integrarea culturii si artei romanesti în Spania. "Am înfiinţat această editură, deoarece am vrut să promovez arta şi cultura română dintr-o nouă perspectivă", a declarat Romeo Niram. Editura Niram Art a iniţiat un plan editorial, care cuprinde o colecţie de volume despre personalităţi româneşti, semnate de autori spanioli. "Pentagon" este prima carte din această colecţie.

Iniţiativa artistului român s-a bucurat de mare succes în rândul personalităţilor atât din domeniul cultural, cât şi din cel politic din Spania şi din România. Javier Fernández-Lasquetty y Blanc, ministrului Imigraţiei şi Cooperării din cadrul Guvernului autonom al Comunităţii Madrid a declarat că această manieră de atragere a publicului din Spania către cultura românească este unică şi originală. "Sunt sigur că Editura Niram Art îşi va îndeplini cu succes obiectivul de a promova arta şi cultura română. Spania este o ţară în care trăiesc foarte mulţi români. Iniţiativa lui Romeo Niram este magnifică, deoarece ajută nu numai la promovarea culturii române în Spania, ci şi la integrarea românilor care locuiesc aici", a declarat Javier Fernández-Lasquetty y Blanc. "Este o binecuvântare faptul că avem în jurul nostru oameni ca Romeo Niram, care aduc binele şi frumosul în jurul lor şi care aduc un aport imens culturii române. Iniţiativele private de acest tip sunt binevenite, deoarece persoanele care le pun în practică sunt adevăraţi ambasadori ai României", a declarat Maria Ligor.

"Din câte ştiu, aceasta este singura editură din Spania, înfiinţată de un străin pentru promovarea culturii ţării din care provine. Îl felicit pe Romeo Niram pentru strategia pe care a adoptat-o pentru a îndeplini acest obiectiv şi felicit şi România pentru că are astfel de cetăţeni", a declarat fostul ministru spaniol al Culturii, Cesar Antonio Molina.

"Arta şi cultura română au devenit tot mai cunoscute în Spania, în ultima perioadă. Din punctul meu de vedere, acest lucru se datorează în mare măsură artistului român Romeo Niram. Este o mare bucurie pentru mine faptul că singurii artişti contemporani a căror lucrare a fost expusă în palatul regal de la Madrid sunt români", a declarat generalul şef al Gărzii Reales Tercios Spania, Manuel Fuentes Cabrera.

În cartea "Pentagon", Hector Martinez Sanz prezintă o viziune inedită despre operele şi vieţile a cinci mari personalităţi ale artei şi culturii universale, care s-au născut în România: Constantin Brancuşi, Mircea Eliade, Eugen Ionesco, Emil M. Cioran şi Tristan Tzara. Cartea este inedită, deoarece capitolele se leagă între ele, astfel încât dacă cineva ar lua o foaie de hârtie şi ar desena un punct care să simbolizeze fiecare dintre personalităţile despre care se vorbeşte în carte şi apoi le-ar uni prin linii, în funcţie de ordinea capitelor, ar obţine imaginea unui pentagon.

Lansarea volumului s-a desfăşurat în prezenţa generalului şef al Gărzii Reales Tercios Spania, Manuel Fuentes Cabrera, ministrului Imigraţiei şi Cooperării din cadrul Guvernului autonom al Comunităţii Madrid, Javier Fernández-Lasquetty y Blanc, reprezentantului scriitorului, criticului literar, ziaristului, directorului şi prezentatorului de televiziune, Fernando Sánchez Dragó, coordonatorului Centrelor Hispano-Române din Alcala de Henares şi Coslada, Daniel Feito Becerro şi directorului de imigraţie al Primăriei Coslada, Agustín González Plasencia. Cu această ocazie, cei cinci invitaţi au fost distinşi cu premiile AMICUS ROMANIAE, de către echipa Institutului Cultural Român (ICR) Madrid.

În cadrul galei, autorul cărţii "Pentagon", Héctor Martínez Sanz a primit premiul AMICUS ROMANIAE, pentru aportul constant pe care l-a adus promovării culturii şi artei române în Spania. Prin acordarea acestui premiu, echipa ICR Madrid a dorit să îşi exprime recunoştinţa pentru modul în care a fost susţinută pe parcursul activităţii sale la Madrid.

Trofeul AMICUS ROMANIAE a fost creat de artistul plastic român Bogdan Ater, care a realizat, anul trecut, o operă de artă pentru prinţii de Asturias, Don Felipe şi Doña Letizia, moştenitorii coroanei regale a Spaniei. Trofeul, sculptat în piatră şi marmură, are dimensiunea de 37 de centimetri şi are inscripţia AMICUS ROMANIAE. "Bogdan Ater este un mare artist. Ambasada României la Madrid a urmărit activitatea lui, atât cea artistică cât şi cea de promovare a culturii române în Spania. Este o bucurie să avem pe teritoriul Spaniei astfel de cetăţeni care reprezintă România", a declarat ambasadorul Maria Ligor

Hector Martinez Sanz (Madrid, 1979) este licenţiat în Filosofie şi Litere la Universitatea Complutense din Madrid şi diplomat în Literatură la Sociedad Cervantina din capitala Spaniei. Este directorul şi fondatorul revistei de artă şi literatură "Madrid en Marco". Hector Martinez Sanz este directorul departamentului Critică, din cadrul Institutului Brâncuşi din Madrid. El este autorul cărţilor "Comentarios a Unamuno y a aquéllos que quisieron ser como dioses" (Ed. Antígona, 2006), "Por un horizonte de niebla", "Con versos, fragmentos de una antología futura" (Ed. Antígona, 2006) şi "Antología digital", publicată în revista "Retrato Literario". De asemenea, Hector Martinez Sanz este autorul a numeroase articole, eseuri şi cronici despre artiştii şi scriitorii români şi a organizat numeroase evenimente pentru promovarea culturii române.

CITESTE SI: