Florida in razboi cu melcii uriasi

15 03. 2010, 13:36

Melcii cu pricina apartin speciei Achatina fulica, o specie africana, care ameninta sa invadeze statul american Florida, daca nu vor fi luate masuri eficiente de aparare. Melcii din acesta specie se numara printre cei mai mari din lume, putand creste pana la lungimi de peste 10 cm.

In urma cu cateva decenii, autoritatile s-au mai confruntat cu o invazie a acestor melci. In 1966, desi introducerea lor in tara era interzisa, un copil a reusit sa aduca, in mod clandestin, trei exemplare. La putin timp dupa aceea, melcii au fost eliberati in gradina bunicii sale si, pornind de la aceste trei exemplare, pana in 1973 se ajunsese la o populatie de cca. 18.000 de melci. In deceniul urmator, autoritatile au cheltuit 1 milion USD pentru eradicare acestora.

Recent, insa, mai multe exemplare au fost gasite pe o proprietate din Florida, iar autoritatile locale sunt in alerta.

Melcii Achatina fulica consuma peste 500 specii de plante, inclusiv citrice - una dintre recoltele cele mai importante in economia statului Florida. In plus ei, vehiculeaza diversi agenti patogeni, printre care bacterii ce pot produce meningita, astfel incat prezenta lor reprezinta un pericol serios la adresa sanatatii populatiei.

Acesti melci sunt foarte prolificie, un adult putand depune cca. 1200 oua anual, astfel incat e nevoie de un plan de masuri riguroase pentru a combate molustele daunatoare si a le impiedica sa se instaleze definitiv in Florida.

Sursa: Los Angeles Times

CITESTE SI: