O exoplaneta “temperata”, la 1.500 de ani-lumina departare

18 03. 2010, 12:48

Temperaturile de la suprafata planetei Corot-9b se incadreaza, dupa estimarile cercetatorilor, intre +160 si -20 de grade Celsius. O estimare mai precisa nu a putut fi facuta, deocamdata; depinde daca planeta are sau nu un strat de nori care reflecta lumina si caldura.

Planeta are aproximativ 89% din masa lui Jupiter si o orbita asemanatoare cu cea a lui Mercur.

Ca si planetele "noastre" gigantice, Jupiter si Saturn, nou-descoperita Corot-9b este alcatuita, in cea mai mare parte, din heliu si hidrogen. Dupa opinia astronomilor, ar putea contine si alte materiale (in cantitati de pana la 20 de ori mai mari decat masa Pamantului), precum apa si roci aflate la temperaturi si presiuni inalte.

Corot-9b se roteste in jurul unei stele aflate la 1500 ani-lumina departare, in constelatia Serpens.

Planeta a fost descoperita in anul 2008, de catre satelitul Corot, apartinand CNES, agentia spatiala franceza. (Acelasi satelit descoperise, anterior, planeta Corot-7b, o planeta solida, asemanatoare Pamantului, aflata la distanta de 500 de ani lumina).

Analizele pentru determinarea masei si a compozitiei au fost realizate cu ajutorul instrumentelor HARPS atasate unui telescop aflat la La Silla, in Chile, si operat de European Southern Observatory. Rezultatele cercetarii au fosat publicate saptamana aceasta in revista Nature.

Sursa: CBC

CITESTE SI: