De ce nu ne mai suporta delfinii?

18 03. 2010, 12:47

Un studiu de anvergura asupra relatiilor dintre delfinii care traiesc in apele care scalda insula Zanzibar si turistii care inoata, fac snorkeling sau surfing, denota ca simpaticele mamifere marine sunt din ce in ce mai stresate de apropierea oamenilor care devin deseori agasanti in incercarile lor de a inota in preajma delfinilor, a-i mangaia cu tot dinadinsul sau a se fotografia langa ei.

"Relatiile dintre oameni si delfini in apele Zanzibarului nu sunt deloc armonioase. Comunitatea locala este dependenta de turisti, dar daca situatia nu se va reglementa, delfinii vor parasi apele insulei. Studiul nostru a descoperit ca oriunde apar barci cu turisti, delfinii devin in scurt timp stresati de prezenta galagioasa si agitata a oamenilor, nu de mai hranesc in liniste, iar relatiile lor sociale si perioadele de odihna sunt tulburate. Prezenta oamenilor are un impact negativ nu doar asupra delfinilor luati individual, ci mai ales asupra intregii populatii de cetacee din zona. Pe termen lung, fenomenul ar putea avea efecte devastatoare. Problemele sunt create strict de lipsa de educatie si intelegere a turistilor. Multi dintre acestia platesc bacsisuri extra ghizilor de scufundari sau barcagiilor, pentru a-si indrepta barcile in mijlocul grupurilor de delfini, astfel incat turistii occidentali sa-i poata fotografia, atinge sau care, pur si simplu, sar in apa si inoata printre delfini", avertizeaza cercetatorul Per Breggen din cadrul Universitatii din Newcastle.

Circa 150 de delfini afalini de Pacific traiesc in apele Zanzibarului, unde "Dolphin-Watching-ul" a aparut la inceputul anului 1980. Cercetatorii au studiat delfinii pe perioade de 40 de zile, observand pe aceasta cale ca prezenta turistilor reducea perioada de odihna a delfinilor de la 38% la doar 10 % din timpul care si-l alocau cetaceele pentru refacere si relaxare.

Sursa : DailyMail

CITESTE SI :