A fost dezvaluit misterul inelelor lui Saturn

21 03. 2010, 00:00

Studiul, publicat in revista Science, este rodul colaborarii dintre NASA, Agentia Spatiala Europeana (ESA) si Agentia Spatiala Italiana (ASI) si s-a bazat pe datele transmise de sonda Cassini.Gratie acestor informatii a fost posibila reconstruirea pentru prima data a structurii, compozitiei, evolutiei si dinamicii inelelor lui Saturn.

A reiesit, de exemplu, ca particulele inelelor principale (numite A si B) sunt alcatuite in proportie 90%-95% din apa inghetata, in vreme ce particulele inelului C si al Diviziunii Cassini sunt contaminate cel mai probabil de carbon si silicati de origine meteoritica.

Unul dintre principalele mistere ale inelelor lui Saturn, au explicat specialistii de la ASI si INAF, este ca analizele in infrarosu au indicat faptul ca inelele sunt compuse de gheata pura, fara urme de CO2, amoniac sau metan (observate insa in procente mici pe lunile inghetate ale lui Saturn). Analizele realizate in lumina vizibila au aratat in schimb niste inele "inrosite", diferite de culoarea alb-albastruie tipica ghetii. Din analiza a rezultat ca gradul de inrosire al inelelor este strans legat de intensitatea benzilor de gheata observate in infrarosu. Intrucat ambii parametri au aceeasi tendinta de crestere in regiunile cele mai dense ale inelelor, se poate deduce ca natura materialului care absoarbe radiatia ultravioleta, si responsabila de inrosire, este legata de gheata prezenta in particule.
Sursa: ANSA

CITESTE SI: