A fost rezolvat un mister planetar: ploaia de heliu de pe Jupiter

24 03. 2010, 11:37

Cand sonda Galileo de la NASA a ajuns pe Jupiter in 1995 si a inceput sa transmita pe Terra date cu privire la diversele masuratori efectuate, astronomii au fost pusi in fata unei circumstante neasteptate: planeta-gigant se dovedea a fi neobisnuit de saraca in heliu si neon, doua dintre gazele nobile cele mai usoare. Noi simulari cu privire la fizica planetei, ilustrate recent in revista Physical Review Letters, dezvaluie acum si motivul: heliul cade in interior sub forma de ploaie, iar in acele picaturi este eliberat neonul.

Ca si Soarele, Jupiter este alcatuit in mare parte din hidrogen si heliu. Dar sonda Galileo a aratat ca desi este mai bogat decat Soarele in sase elemente, lui Jupiter pare a-i lipsi o cantitate mica de heliu si o cantitate importanta de neon. Acesta din urma constituie 1/600 din masa sistemului solar in ansamblu, dar doar 1/6000 din stratul superior al atmosferei lui Jupiter, unde Galileo a realizat observatiile.

Rezultatele oamenilor de stiinta erau in acord cu ipoteza ca Jupiter ar fi fost un amestec omogen de hidrogen si heliu, dar lipsea o explicatie pentru lipsa neonului. Misterul a fost rezolvat acum de doi astronomi de la Universitatea Berkeley, California. Utilizand o simulare a dinamici gazelor in straturile profunde ale lui Jupiter, ei au demonstrat ca trebuie sa existe un strat atmosferic in care heliul se condenseaza in picaturi in loc sa se amestece in mod omogen cu hidrogenul. Iar neonul se dizolva in aceste picaturi, care cad in mod progresiv in interiorul planetei sub forma unei ploi de heliu.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: