Sideful artificial

26 03. 2010, 13:13

Sideful natural - din care sunt alcatuite perlele - este un material fascinant: combinatia de molecule proteice flexibile si cristale rigide de carbonat de calciu ii confera proprietati mecanice remarcabile, pe care oamenii de stiinta incearca de multa vreme sa le reproduca in laborator.

Sideful artificial fusese deja obtinut, dar printr-un procedeu extrem de lent si laborios, inapt de a produce cantitati mari de material.

In schimb, prin metoda dezvoltata recent de oamenii de stiinta de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, sideful artificial poate fi obtinut rapid si cu costuri mici.

Amestecand particule de argila, dure, cu un polimer sintetic, si presand amestecul in foi subtiri, se obtin folii de material cu structura asemanatoare cu cea a sidefului natural, mai subtiri, dar mai rigide decat hartia, ignifuge si capabile sa impiedice patrunderea oxigenului.


Desi procedeul mai trebuie perfectionat, savantii intrezaresc deja o intreaga gama de aplicatii pentru materialul nou-creat: "armuri" de protectie pentru politisti si soldati, caroserii foarte usoare si rezistente pentru vehicule, acoperiri ignifuge pentru peretii cladirilor sau carcase pentru aparatele electronice.

Sursa: msnbc

CITESTE SI: