A fost descoperita o noua soparla gecko

28 03. 2010, 00:00

Soparla gecko a fost botezata pe loc Cnemapsis neangthyi. Noua membra a grupului gecko a fost descoperita in Muntii Cardamom din Cambodgia, in urma unei expeditii care avea ca scop inventarierea speciilor de reptile si amfibieni din acesta parte a lumii.

Expeditia a fost condusa de dr. Lee Grismeri din cadrul Universitatii La Sierra si a avut girul organizatiei Fuana & Flora International. Comunicatul oficial al cercetatorilor anunta, in premiera, ca:

"Soparlele din genul gecko Cnemapsis, au un aspect primitiv caracterizat de capetele late si joase, ochii orientati inainte, trupul aplatizat, membrele departate de corp si degete lungi si mobile cu ajutorul carora se catara in viteza pe ramurile copacilor si pe stanci. In prezent, exista 75 specii de gecko, dintre care 30 traiesc in Asia de sud-est."

Muntii Cardamom reprezinta una dintre cele mai bogate zone din Asia, din punct de vedere al biodiversitatii. In aceste locuri necalcate de om, traiesc aproximativ 62 de specii periclitate de animale, alaturi de 17 specii de arbori rari. Noul gecko a fost denumit astfel in onoarea cercetatorului cambodgian Neang Thy, conducatorul expeditiei americane in zona de studiu.

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI :