Femeia X – cel mai misterios hominid din istorie

29 03. 2010, 11:32

Resturile fosile, un fragment de os dintr-un deget si cativa dinti, au fost scoase la lumina in pestera Denisova din Muntii Altai, sudul Siberiei, o pestera despre care antropologii stiau ca fusese locuita inca de acum 125.000 de ani. Initial s-a crezut ca este vorba de ramasitele unui neanderthalian dar, odata cu analiza ADN a fragmentelor osoase, a aparut si surpriza de proportii. Hominidul in cauza, o fetita, botezata "femeia X", are un ADN diferit de cele doua specii de oameni care au populat planeta in urma cu circa 30.000 - 50.000 de ani. Mai mult, cercetatorii sustin ca este foarte probabil ca numarul speciilor hominide care au trait in acea perioada sa fie chiar mai mare.

"Cel putin trei specii diferite de oameni au trait in urma cu 30.000 - 50.000 de ani, un caz mult mai interesant si mai complex decat si-a imaginat cineva vreodata. Testele ADN sustin ipoteza conform careia toate aceste specii provin dintr-un stramos comun, dar asta este cam tot ceea ce am aflat pana in prezent. Trebuie sa recunoastem ca nu stim aproape nimic despre aparitia omului pe Terra si ca acesta este unul dintre cele mai mari mistere pentru stiinta", sustine Svante Paabo, genetician in cadrul Institutului Max Planck din Leipzig.

Secventele ADN identificate in ramasitele descoperite in pestera Denisova au fost comparate cu cele ale nu mai putin de 54 de oameni moderni, 6 secvente complete de ADN mitocondrial ale unor neanderthalieni, cu al unui cimpanzeu si al unui bonobo. Si cu toate acestea, secventa ADN in cauza nu se potriveste cu niciuna dintre cele de mai sus. In plus, hominidul are de doua ori mai multe diferente genetice fata de om decat avea un neaderthalian.

Conditiile climatice din Siberia erau acum 50 de milenii oarecum similare cu cele din vestul si centrul Europei, asa ca nu ar fi fost imposibl ca, intr-un mediu cat de cat prielnic, specii noi de oameni sa apara.

Ultimele teste arata ca stramosii "femeii X" erau originari de pe continentul african, migrand apoi spre Europa si Asia cu circa 500.000 de ani inaintea omului de Neanderthal.

Sursa: Dailygalaxy

CITESTE SI:

Descopera lumea in care traiesti: