Sudul Italiei ar putea fi scufundat in orice clipa

30 03. 2010, 12:55

Vulcanul Marsili, plin de magma, are "pereti fragili", care ar putea colapsa si maine, este de parere Boschi. "Cele mai recente cercetari ale noastre indica o structura slaba a vulcanului, cu pereti plapanzi, si o incinta uriasa, plina cu magma. Toate aceste lucruri ne spun ca vulcanul este activ si ar putea erupe oricand", sustine specialistul.

Evenimentul ar putea rezulta intr-un puternic val tsunami care ar lovi coastele Campaniei, Calabriei si Siciliei. Marsili, inalt de 3.000 de metri si localizat la 150 de kilometri sud-vest de Napoli, nu a erupt niciodata in istoria cunoscuta. Vulcanul are o lungime de 70 de kilometri si o latime de 30 de kilometri, iar craterul sau se afla la 450 de metri sub nivelul Marii Tireniene.

"O fractura a peretilor ar elibera milioane de metri cubi de material capabil sa genereze valuri extraordinar de puternice. Desi indicatiile colectate sunt precise, este imposibil de facut o predictie. Riscul este real, dar dificil de evaluat", a mai adaugat Enzo Boschi.

Sursa: Telegraph

CITESTE SI:

Descopera lumea in care traiesti: