Elefantii se deplaseaza ca o masina 4×4

31 03. 2010, 13:27

Modul in care se misca picioarele elefantilor aminteste de masinile 4x4, fiecare membru fiind capabil sa execute aceleasi miscari complexe, in mod independent.

In cazul celorlalte animale patrupede, membrele posterioare sunt folosite pentru accelerare, iar cele anterioare mai degraba pentru franare.

Cercetatorii de la Colegiul Veterinar Regal din Londra, Marea Britanie, au descoperit ca la elefanti, in schimb, fiecare picior in parte poate fi utilizat atat pentru accelerarea, cat si pentru franarea miscarii - un caz unic in randul mamiferelor, din ceea ce se cunoaste pana acum.

Studiul a fost realizat pe sase exemplare de elefanti asiatici, folosind sisteme 3-D de inregistrare a miscarii, in timp ce elefantii au fost condusi de-a lungul unui parcurs prevazut cu platforme echipate cu dispozitive de inregistrare a fortei exercitate in mers.

Rezultatele ar putea avea aplicatii in medicina veterinara, pentru diagnosticarea si tratamentul unor probleme specifice elefeantilor, precum dificultatile de mers, intalnite in numeroase cazuri.

Sursa: ABC

CITESTE SI:

Descopera lumea in care traiesti: