O zi din viata ta… in vremea regelui Carol I

01 04. 2010, 08:00

"Destinul este locul si momentul in care te nasti". Unii numesc asta hazard. Sa coboram cu incetul in acest labirint al liberului arbitru si sa ne imaginam cum ar fi fost o zi din viata noastra, cu o suta de ani in urma, in timpul regelui Carol I. Si nu oriunde, ci in palatul familiei Suter de pe dealul Filaret. Desigur, aici pot fi multe detalii privind pozitia noastra in aceasta poveste: membru al familiei sau soferul acesteia, oaspete de onoare sau maestrul de ceremonii. Sugeram totusi pozitia unui spectator intamplator, care se bucura de privilegiul de a trai o zi alaturi de o familie acum 100 de ani.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, undeva dupa 1880, familia Suter devine proprietara Dealului Filaret si incepe ridicarea Palatului Suter, precum si amenajarea parcului inconjurator. Catre resedinta familiei Suter exista o singura cale de acces, o alee strajuita de pomi inalti iar pantele dealului au fost ambientate peisagistic in gustul epocii. A ceasta alee exista si azi si poarta numele familiei: Suter. Intre 1892-1893 si pana la 1904, arhitectul Gustav Adolf Sutter, proprietarul Dealului Filaret si al resedintei amintite (astazi Hotelul Carol Parc), s-a implicat in reamenajarea urbanistica si edilitara a zonei. Mai exact, terenurile vicontelui Gramont au fost rascumparate intre timp de Primaria Comunala iar pe acest loc a fost ridicat noul cartier "Gramont".

Ne-au ramas urmele acestei lumi pierdute pe care le putem strabate precum si atmosfera in care putem intra. Avem imagini, dar mai ales, avem putinta de a calatori, de a intelege, de a cunoaste si de a accepta realitatea unei comparatii.

Intalnirea noastra va ofera prilejul sa treceti peste un astfel de prag, deloc imaginar chiar daca aparentele rarefiaza realul imediat. Va invit sa trecem impreuna nu numai pragul resedintei Suter, restaurata impecabil ci si sa intram impreuna in povestea unei intrebari: «cum ar fi fost sa traiesti o zi din viata ta in palatul Suter?»

Data: 9 aprilie, 18:30
Taxa: 50 ron - taxa de participare include cafea si apa
Loc: Carol Parc Hotel, Aleea Suter nr 23-25 (harta)
Inscriere la - contact@victoriei.ro

Descopera lumea in care traiesti: