Ninja, proteina care apara plantele

07 04. 2010, 11:47

Plantele raspund la atacurile agentilor patogeni si la cele ale animalelor ierbivore activand sisteme de aparare al caror scop este acela de a indeparta si chiar ucide agresorul. Aceste reactii presupun totusi o cantitate notabila de energie si niste rezerve ale plantei in cauza, care este astfel "distrasa" de la crestere si de la reproducere, fiind prin urmare necesar ca activitatea genelor care regleaza aceste mecanisme sa fie tinuta sub control strict.

In cadrul acestui proces intervin diversi hormoni vegetali si in mod deosebit asa-numitii "jasmonati", produsi de planta in conditii de stres. Prezenta acestor hormoni declanseaza un lant de reactii, incepand de la degradarea proteinelor JAZ, care duce la eliberarea unei alte proteine (MYC2), in masura sa blocheze cresterea. Pana acum nu era clar in ce mod aceste proteine reuseau sa stopeze actiunea MYC2.

Acum insa, un grup de cercetatori belgieni de la VIB/Ghent University, condusi de Alain Goossens, Laurens Pauwels si Jan Geerinck, a descoperit o proteina botezata NINJA (Novel INteractor of JAZ) care a permis clarificarea procesului. In cadrul acestuia mai este implicata o alta proteina, TPL, deja cunoscuta pentru capacitatea ei de a anihila auxina, un factor de reglare a cresterii plantelor. De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit si ca proteinele TPL suprima si activitatea altor substante active din plante.
SURSA: Le Scienze

CITESTE SI: