Cum transformi un tricou de bumbac intr-o armura?

07 04. 2010, 16:45

Ingredientul secret al "armurii" este carbura de bor, unul dintre cele mai dure materiale existente. Placi din carbura de bor sunt folosite pentru fabricarea blindajelor de tancuri si a vestelor anti-glont; aceste placi sunt, insa, grele si rigide.

Inntr-o abordare diferita, oamenii de stiinta au experimentat pornind de la simple tricouri de bumbac, foarte ieftine, pe care le-au taiat in fasii.

Fasiile au fost imbibate cu o solutie de bor, apoi au fost tratate termic intr-un cuptor, timp de o ora, la temperatura de peste 1000 grade Celsius.

Orice alta substanta, in afara carbonului si a borului, a fost astfel indepartata, iar cele doua elemente s-au combinat, rezultand carbura de bor.

"Tesatura" astfel obtinuta nu mai seamana cu materialul textil initial, dar are proprietati deosebite: e usoara, flexibila (spre deosebire de placile din carbura de bor) dar, bineinteles, mult mai rigida si mai rezistenta decat bumbacul.

Materialul este inca in curs de testare, dar inventatorii intrezaresc deja o gama larga de utilizari pentru el: caroserii de masini si fuselaje de avion (mai usoare decat cele din metal, astfel incat vehiculele respective ar consuma mai putin combustibil), blindaje si echipament anti-glont si chiar piese de imbracaminte capabile sa blocheze radiatiile solare ultraviolete - potential periculoase - si neutronii emisi de substantele radioactive.

Sursa: msnbc

CITESTE SI: