Orasul de dinaintea inventarii rotii dezvaluie trecutul

08 04. 2010, 13:03

Orasul, denumit Tell Zeidan, dateaza din perioada anilor 6.000 i.Ch. - 4.000 i.Ch.si a precedat prima civilizatie urbana a Orientului Mijlociu antic. Este unul dintre cele mai mari situri ale culturii Ubaid, din nordul Mesopotamiei. Acum, arheologii Institutului Oriental Universitar din Chicago si colegii lor sirieni studiaza orasul, aflat sub o movila de pamant, intr-o regiune de campuri irigate, la jonctiunea raurilor Eufrat si Balikh, in ceea ce este astazi nordul Siriei.

Pana acum, cercetatorii au dezgropat dovezi ale tenditei societatii de atunci in a face comert cu obsidian si a produce si procesa cupru, precum si ale existentei unei elite sociale, ce intrebuinta sigilii de piatra pentru a marca posesia unor bunuri si obiecte cu importanta culturala. Aceste dovezi sustin ceea ce arheologii banuiau demult, si anume ca civilizatia Ubaid s-a numarat printre primele din Orientul Mijlociu, care au experimentat divizarea grupurilor sociale, pe criterii de putere si bogatie.

Studiul ofera informatii pretioase despre felul in care societatile complexe, bazate pe legaturi extinse de-a lungul a sute de kilometri, s-au putut dezvolta, prin activitati precum exploatarea zacamintelor dintr-o regiune si transportarea lor la mari distante pentru prelucrare si transformare in unelte si in alte obiecte de uz cotidian. De asemenea, reprezentarile sigiliilor sugereaza legaturi stranse intre grupuri sociale situate in zone indepartate.

Sursa: Livescience

CITESTE SI:

Descopera lumea in care traiesti: