Black Smoker, cel mai “profund” vulcan submarin

19 04. 2010, 12:03

Vulcanul nu emite lava, ci apa fierbinte, la o temperatura atat de ridicata (250-300°C) incat ar putea topi plumbul fara nicio problema. In plus, si presiunea apei care inconjoara vulcanul este impresionanta: de 500 de ori mai puternica decat presiunea atmosferica normala.

Black Smoker a fost identificat gratie robotului submarin AutoSub6000, proiectat de inginerii de la National Oceanographic Center (Noc) din Southampton si telecomandat de la suprafata de un grup de cercetatori gazduiti la bordul navei de explorare oceanica James Cook. Ulterior, a fost utilizat un alt vehicul submarin, HyBIS, pentru filmari.

"A fost ca si cum am fi explorat suprafata unei alte lumi: curcubeul de culori al apelor si albastrul fosforescent al covoarelor de microbi care le acopereau nu semanau cu nimic din ce am vazut pana acum", a declarat geologul Bramley Murton, cel care a telecomandat dispozitivul.

"Fumatorul negru" nu este singura sursa de acest tip descoperita, primele exemplare fiind identificate cu 30 de ani in urma in Pacific; majoritatea se afla insa la adancimi mult inferioare, in jurul a 3.000 m. In imprejurimile vulcanului, cercetatorii au descoperit existenta a numeroase creaturi ale abisurilor, fiinte care par a sfida legile biologiei prin simplu fapt ca supravietuiesc intr-un mediu atat de ostil.
Sursa: La Stampa

CITESTE SI: