Premiu ecologist pentru… braconierii ucisi

21 04. 2010, 12:30

Avocata Thuli Makama a declarat reporterilor BBCNews ca isi doreste sa vada sfarsitul violentelor, iar pe braconieri in spatele gratiilor, in loc sa fie vanati si impuscati ca niste animale. Legea din Swaziland permite rangerilor sa dispuna de forta nelimitata in scopul preintampinarii braconajului. Avocata este una din cele 6 persoane care au primit prestigiosul Goldman Environmental Prize, titlu cunoscut drept Premiul Nobel din lumea ecologistilor.

"Am investigat incidente in care oamenii au fost rapiti din propriile case si dusi in savana unde li s-au petrecut cele mai ingrozitoare lucruri, incluzand aici moartea prin tortura. Cand am cercetat documentele referitoare la populatia locala, am descoperit peste 20 de cazuri in care braconierii au fost ucisi sau schiloditi fara niciun fel de judecata. Trebuie sa tinem cont ca braconierii sunt totusi doar niste vanatori si culegatori care altfel sunt condamnati sa moara de foame. Am vazut oameni care au fost pur si simplu executati pentru ca au ucis o singura antilopa impala", declara Thuli Makama.

In apararea rangerilor intervine insusi Ted Reilly, conducatorul unei mari rezervatii de vanatoare care sustine ca rangerii actioneaza in spiritul legii si se supun la mari riscuri. In prezent, adevarate clanuri de braconieri echipate cu masini de teren performate si arme de precizie, ucid fara discriminare orice animal care le iese in cale.

"Vad ca s-a ajuns sa se planga de mila baconierilor, trist foarte trist... Un numar similar de rangeri a fost ucis de braconieri pe cand acesti oameni isi faceau datoria, dar vad ca nimeni nu atrage atentia asupra jertfei lor. Uitati ca suntem in Africa, iar braconierii de aici nu sunt tocmai genul de oameni civilizati care sa se predea incolonati frumos, cu mainile sus", conchide Ted Reilly.

Avocata Makama a primit si un consistent premiu in bani in valoare de 150 000$, in cadrul unei ceremonii din orasul american San Francisco.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI :