„Trezirea culturala a Spaniei” in ceea ce priveste cultura romana

26 04. 2010, 05:00

Societatea Culturală "Eugen Ionescu" a fost înfiinţată la Slatina în anul 1991, cu acordul scris al părintelui său spiritual si organizeaza, in fiecare an, o serie de manifestari legate de opera dramaturgului, printre care si Festivalul Zilele Eugen Ionescu si Decernarea Trofeelor Eugen Ionesco. "Avem multe realizari pe plan local si national insa credem ca putem sa oferim mai mult pentru o mai buna cunoastere a teatrului lui Eugen Ionescu in Europa. La Madrid, am descoperit cu bucurie ca numele lui Eugen Ionescu nu este necunoscut, exista piese jucate in teatrele spaniole, exista traduceri, dar mai este inca mult de facut. Ne gandim la o serie de evenimente dedicate lui Eugen Ionescu, in Spania" a declarat George Smarandache.

"Ca dramaturg, este o onoare pentru mine sa particip la un proiect care il are in vedere pe fascinantul Ionescu, ale carui piese imi sunt cunoscute si pe care le indragesc inca din perioada studentiei. Este adevarat, numele Eugen Ionescu este prezent pe scena teatrelor spaniole, insa nu suficient si piesele nu sunt foarte cunoscute sau aprofundate. Ca director al Editurii Antigona, sunt interesat de o promovare si pe aceasta cale editoriala a operelor lui Eugen Ionescu sau despre Eugen Ionescu. In Spania, acest gen este foarte gustat de public si cred ca, daca ar fi mai usor sa ajunga la dramaturgul roman, ar avea un succes foarte puternic. De exemplu, prezentarea facuta de Hector Martinez Sanz in cartea "Pentagon", capitolul dedicat teatrului lui Ionesco este un bun punct de plecare" a adaugat dramaturgul Ignacio Pajón Leyra.

Organizatorul acestei intalniri culturale, Hector Martinez Sanz, autorul Pentagonului, o carte despre 5 mari personalitati romanesti aparuta de curand la Editura Niram Art, a afirmat ca a venit timpul "trezirii culturale a Spaniei in ceea ce priveste cultura romana." Autorul se gaseste deja la o noua lucrare, care se afla in lucru, despre importanta teatrului lui Eugen Ionescu.

"Sunt multe lucruri pe care le putem face, impreuna cu partenerii nostri, de la traduceri, la editare de carti, publicare in diverse reviste, organizare de festivaluri de teatru cu piese de Eugen Ionescu, chiar si crearea unui monument al teatrului absurd in Madrid. Acestea ar fi cateva din lucrurile care s-au dezbatut in Espacio Niram si care isi vor gasi concretizarea in cursul anului 2010. Asa cum a spus si Hector, in Madrid a inceput de mai mult timp, si acum incepe sa prinda un contur bine definit, o "trezire culturala" in ceea ce priveste cultura romana" a declarat Fabianni Belemuski, directorul Revistei Niram Art.

In incheierea serii culturale, au avut loc "expozitia de poezie" a Ionelei Flood, organizata de Cercul Poetic Reflectii, condus de poeta Ariadna Petri si inaugurarea expozitiei de graifca de Ion Astalus.

"Trezirea culturala a Spaniei" in privinta culturii romane nu este un vis absurd, are loc incet, dar sigur, ne spun organizatorii serii "Eugen Ionescu" din Espacio Niram.

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI: